Za sedam mjeseci u BiH prikupljeno 4,2 mlrd KM indirektnih poreza

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za sedam mjeseci prikupila je 4,26 mlrd KM prihoda od indirektnih poreza, što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje od 357 mil KM ili 9,14%.

Portparol UIO Ratko Kovačević rekao je novinarima u Banjaluci da je samo u julu UIO prikupila 688 mil KM indirektnih poreza, što je za 69 mil KM više u odnosu na juli 2017. godine.

– Nakon što je Uprava privrednicima u BiH izvršila povrat PDV-a u iznosu od 790 mil KM, u raspodjelu BiH, entitetima i Brčko distriktu upućeno je 3.476.000.000 KM, što je za 299 mil KM više u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2017. godine – objasnio je Kovačević.

On je dodao da je za finansiranje institucija BiH u periodu januar-juli 2018. godine raspoređen iznos od 432 mil KM, dok je Federaciji BiH ukupno raspoređeno 1,93 mlrd KM, Republici Srpskoj 982 mil KM i Brčko distriktu 105 mil KM.

– UIO zabilježila je rast prihoda po svim vrstama indirektnih poreza. Zabilježen je rast prihoda po osnovu PDV-a iz PDV prijava koje dostavljaju poreski obveznici što znači da je došlo do povećanja ekonomske aktivnosti u BiH – naglasio je Kovačević.

On je dodao da su drugi po veličini prihodi po osnovu akciza, gdje je posebno istakao rast prihoda prikupljenih po osnovu akciza na naftu i naftne derivate i duvan i duvanske prerađevine.

– Imali smo i rast prihoda po osnovu putarine, posebno zbog činjenice da su od 1. februara u primjeni izmjene i dopune zakona o akcizama, gdje je putarina za izgradnju autoputeva sa 0,10 KM povećana na 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH – naveo je Kovačević.

Kada je u pitanju izvršenje sudske presude koju je protiv UIO pred Sudom BiH dobila Republika Srpska u vezi sa poravnanjem raspodjele prihoda od indirektnih poreza, Kovačević je naveo da je do danas ukupno prinudno naplaćeno 4,25 mil KM.

– Od toga je sa uplatnih računa javnih prihoda od indirektnih poreza skinuto 2,31 mil KM, sa računa rezervi 142.982 KM i sa računa depozita 1,8 mil KM – rekao je Kovačević.

Related posts