Stiže dozvola ECB-a? – NLB će uoči prodaje isplatiti 270 mil EUR dividende

Skupština Nove ljubljanske banke (NLB), koja je u državnom vlasništvu, mogla bi u narednih nekoliko dana da ponovo odluči o tome da bilansnu dobit za prošlu godinu izdvoji za dividendu. Za to će neslužbeno dobiti zeleno svjetlo Evropske centralne banke (ECB), s time da će se u državni budžet preliti 270,6 mil EUR, izvijestilo je ljubljansko Delo, prenosi Indikator.ba.

Iako je Skupština NLB-a krajem juna željela cijelu bilansnu dobit od 270,6 mil EUR, uključujući 189,1 mil EUR iz prošlogodišnje neto dobiti, izdvojiti za dividende, morala je zaključiti da ta dobit ostaje neraspoređena. Naime, zbog rizika vezanih za postupke protiv Ljubljanske banke, zbog prenosa deviznih depozita hrvatskih štediša, NLB nije dobila saglasnost ECB-a.

Očekuje se da će o tome odlučiti u ponedjeljak, 15. oktobra.

ECB je očekivala stupanje na snagu Zakona o zaštiti NLB-a. Zakon, kojim je propisano da će iz fonda za sukcesiju NLB-a vratiti finansijska vrijednost u slučaju prinudne naplate imovine NLB-a u Hrvatskoj, u Sloveniji je usvojen sredinom avgusta.

Nadzorni odbor Slovenačkog državnog holdinga će prema predviđanjima u ponedjeljak obznaniti namjeru listinga NLB-a na kotaciji Londonske i Ljubljanske berze, koja će tog dana biti objavljena. Od 22. do 26. oktobra, trebalo bi da odluči o cijeni udjela NLB-a u planiranoj privatizaciji banke prije javne ponude dionica.

Kao što je poznato, država namjerava ponuditi najmanje pola, a najviše tri četvrtine udjela u NLB-u.

U slučaju uspješne prodaje NLB-a, dividende, koje je u posljednjih nekoliko godina upumpala u budžet najveća slovenačka banka, zajedno sa otkupnom cijenom, mogle bi dostići iznos koji je država izdvojila na kraju 2013. godine za državnu pomoć.

Related posts