Intesa Sanpaolo banka širi poslovanje u BiH

 

Intesa Sanpaolo banka planira proširenje poslovanja u Bosni i Hercegovini, u skladu sa četverogodišnjim biznis planom, najavio je nedavno prilikom boravka u BiH Gian Maria Gros Pietro, predsjednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, izvještava Indikator.ba.
– Mislim da nismo dovoljno zastupljeni u ovoj zemlji. Zaslužujemo bolju prisutnost i dobit ćemo je – rekao je Gros Pietro u razgovoru za N1 televiziju.

Objašnjavajući motive za proširenje poslovanja, Gros Pietro je kazao da banka ima vrlo nizak procenat nenaplativih kredita, samo oko 5% u lokalnim podružnicama. S druge strane, ima 11 milijardi dostupnog kapitala.

– Ako to uporedimo sa zahtjevima regulatora, to znači da smo u mogućnosti da pozajmimo više novca u BiH. Pozajmljujemo uglavnom fizičkim licima i za aktivnosti finansijskog sektora bez dodatnih finansijskih špekulacija. Mislim da smo prava banka za ovu zemlju – kazao je Gros Pietro.
Napomenuo je da Intesa Sanpaolo ima 550 zaposlenika i 53 podružnice u Bosni i Hercegovini.
Intesa Sanpaolo banka počela je provoditi plan preobrazbe, što je dio poslovnog plana 2018-2021. Ovim se planom i u Sloveniji, kako izvještavaju tamošnji mediji, predviđa osnivanje novog poslovnog sjedišta u Ljubljani s oko 80 zaposlenika. Banka ima za cilj konsolidaciju svog položaja u središtu slovenačkog poslovnog i finansijskog okruženja, prenio je Indikator.

Related posts