EBRD razmatra davanje zajma do 100 mil EUR koncesionaru beogradskog aerodroma

Evropska banka za obnovu i razvoj razmatra odobravanje zajma do 100 mil EUR za koncesionara Aerodroma Nikola Tesla u Begoradu, izjavila je u utorak (9. oktobra 2018. godine) direktorka za transport u EBRD Sju Baret.

– EBRD trenutno razmatra i zajam u iznosu do 100 mil EUR za koncesionara aerodroma Beograd, ove godine. Ti zajmovi će dovesti do ukupnog nivoa zajmova koje je EBRD odobrila saobraćajnom sektoru u Srbiji na jednu milijardu evra – rekla je Baret u Železnicama Srbije gdje je potpisan ugovor o garanciji za Projekat tehničko-putničke stanice Zemun – Faza 2, čija je vrijednost 22 mil EUR.

Ugovor o koncesiji beogradskog Aerodroma Nikola Tesla na 25 godina potpisan je 22. marta sa francuskom kompanijom Vinci, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ministara.

Ukupna nominalna vrijednost ove transakcije je oko 1,46 mlrd EUR, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

– Trenutno radimo sa Koridorima Srbije na novom zajmu u iznosu do 80 mil EUR za autoput Niš – Merdare, koji će biti obezbeđen 2019. godine – rekla je Baret.

Izrazila je očekivanje da će EBRD obezbijediti i dodatno finansiranje železničkom sektoru u 2019. godini.

Related posts