Ako vam je hakovan nalog na Fejsbuku možete dobiti 12.500 KM odštete

Ako su vam hakovali Facebook profil 28. septembra, što je bio slučaj skoro u cijelom svijetu, od Marka Zakerberga bi mogli da dobijete oko 12.500 KM odštete (6.000 funti), i to zahvaljujući famoznom GDPR-u, opštoj uredbi o zaštiti podataka.

To su loše vijesti za Zakerberga s obzirom na to da je Facebook prošle sedmice priznao da su hakeri imali pristup na čak 50 miliona naloga, s tim da je The Register javio da je hakovano i 90 miliona korisnika ove društvene mreže, piše The Sun.

– Zahvaljujući GDPR-u, direktivi Evropske unije koja je stupila na snagu u maju ove godine, Facebook je dužan da osigura podatke korisnika s “prikladnim tehničkim i organizacionim mjerama”, što se može vrlo široko tumačiti. Ali, posebno je važan članak 82. koji kaže da se može tražiti naknada i za materijalnu i za nematerijalnu štetu – izjavio je Garet Poup iz advokatske kompanije Slater and Gordon.

Sve što trebate je da dokažete da vam je hakovanje zaista izazvalo probleme. Poup je predložio grupne tužbe.

– Ako djelujete kao grupa, veće su vam šanse da vas Facebook shvati ozbiljnije – napomenuo je ovaj advokat, što znači da bi se time povećala mogućnost sudske nagodbe.

Related posts