Photomath koristi skoro 200 miliona korisnika

Najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija Photomath, koja fotografisanjem rješava matematičke zadatke, pred sam početak školske godine 2020./2021. nalazi se nadomak 200 miliona korisnika. To je dvostruko više nego prije dvije godine i barem 20 puta više nego 2014., kad je prvi put predstavljena.

Apple je u ponedjeljak Photomath postavio za aplikaciju dana, “App of the Day”, u američkom AppStore-u. Iako u hrvatskom startupu ne znaju koliko im je to dalo dodatnog vjetra u leđa, jer kažu da kontinuirano rastu, a Apple ne dijeli podatke o uspješnosti ovakvih kampanja, sigurni su da su time dobili na vidljivosti na svom, pojedinačno najvećem tržištu. 

Damir Sabol, osnivač i direktor Photomatha, čija je aplikacija dostupna globalno i na Appleovoj i na Googleovoj trgovini aplikacijama, kaže da su dosad zabilježili ukupno oko 195 miliona preuzimanja.

“Vrlo brzo doći ćemo i do 200 miliona preuzimanja na AppStore-u i Google Play-u, a našu aplikaciju svaki mjesec aktivno koristi 28 miliona korisnika”, kaže Sabol.

Po dosadašnjem tempu priljeva novih korisnika to bi se moglo dogoditi već u oktobru, a najkasnije do kraja ove godine. Photomath je imao eksplozivan start, a i sada raste gotovo pa eksponencijalno. Krajem novembra 2014. tada nepoznati hrvatski startup predstavio se u finalu konferencije TechCrunch Disrupt u Londonu.

Ušao je u uži izbor četiri kandidata za titulu najboljeg europskog startupa. Nije osvojio žiri, ali je publika bila oduševljena. Tako je Photomath 24 sata kasnije na AppStore-u preuzelo više od 110.000 korisnika. Dan kasnije pola miliona, treći dan već je bio na 2,5 miliona, a prvu sedmicu zaključio je sa čak pet miliona preuzimanja. Godinu kasnije Photomath je dosegao 22 miliona preuzimanja. Prije dvije godine premašio je magičnih 100 miliona download-a i time se ustoličio kao apsolutno najpopularnija mobilna aplikacija iz Hrvatske te predvodnik domaće app ekonomije.

Photomath je poznata hrvatska aplikacija koja svaki smart telefon pretvara u vrhunskog matematičara i neprocjenjivo edukacijsko pomagalo koje će u tren oka riješiti matematičke probleme.

Photomath je prilično jednostavno koristiti; ako je neki matematički zadatak napisan na komadiću papira, dovoljno je isti skenirati i Photomath će jednačinu riješiti u tren oka.

Source


FinConf News

Financial Services News