Pogodite ko je glavni sponzor N26 i Ant Financial-a?

Mike Bloomberg je veliki investitor u neobanku N26 kao i Ant Financial. Veze američkog milijardera sa FinTech-om vode preko tajnog hedge fonda sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Bankarski milijarder jedan je od najvećih financijskih sponzora N26, objavio je u četvrtak njemački blog “Finance Forward“.

Mike Bloomberg jedan je od glavnih sponzora “Hedosophia”, fonda rizičnog kapitala sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koji je zauzvrat jedan od najvećih evropskih ulagača u FinTech sektor. Vlasništvo portfelja takođe uključuje udjele u kineskim Ant Financial.

Veze između “Hedosophia”, kojom upravlja Ian Osborne i Bloomberga ranije su zabilježene. Međutim, njemački “Finance Forward” prvi je izvijestio da je Bloomberg veći dio “Hedosophijeve” finansijske snage. Osborne je tajni finansijer koji je započeo karijeru kao “fixer” i čovjek za odnose s javnošću za bogate.

Procjenjuje se da je Bloomberg vrijedan 55 milijardi dolara čak i nakon skupe, kratkotrajne i neuspješne kandidature za američkog predsjednika početkom ove godine. 78-godišnjak posjeduje 88 posto kompanije Bloomberg News koja je glavni izvor informacija investicijskih bankara.

N26 je jedna od najperspektivnijih finansijskih kompanija u Europi, sa sjedištem u Berlinu.

Vlasništvo Hedosophije uključuje britansku neobanku Transferwise kao i Billie, Raisin i Wefox u Njemačkoj. Ostali veći akcionari kompanije N26, osim „Hedosophia“, koja poseduje 15 posto, uključuju i kompaniju rizičnog kapitala Petera Thiela.


FinConf News

Financial Services News