Produžen moratorij na otplatu kredita u FBiH

Produženje Odluke o privremenim mjerama koje subjekti bankarskog sistema Federacije BiH primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19“

Agencija za bankarstvo FBiH: Upravni odbor Agencije za bankarstvo BiH na sjednici održanoj 24.08.2020. usvojio: Odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19“ i Odluku o privremenim mjerama koje lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19“.

Predmetnim odlukama osigurava se stabilnost i kontinuitet djelovanja subjekata bankarskog sistema u svrhu ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih virusnim oboljenjem „COVID19“, kao i djelovanje u cilju očekivanog oporavka privrede.

Posebne mjere iz odluka podržavaju mogućnost moratorija na otplatu kreditnih obaveza, modalitete prilagođavanja načina i dinamike otplate kreditnih obaveza i druge oblike podrške klijentima subjekata bankarskog sistema koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim
ekonomskim efektima.

Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima do 31.12.2020. godine.

Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da će i u ovim vanrednim okolnostima a u okviru svojih nadležnosti učiniti sve u svrhu zaštite građana, privrede i stabilnosti finansijskog sistema.

FinConf News

Financial Services News