Railsbank preuzima Wirecard UK

Njemačka platna grupa Wirecard pronašla je kupca za svoju britanski ogranak u konkurentskoj kompaniji Railsbank.

Wirecard je u junu objavio da nije mogao pronaći novac u vrijednosti od 2 milijarde dolara na svojim računima, zbog čega je kompanija nekada vrijedna 13 milijardi dolara bankrotirala.

Kao rezultat toga, njemački administratori pozvani su da prodaju ključnu imovinu poput svog entiteta u Velikoj Britaniji, Wirecard Card Solutions (WCS), koji je nekada osiguravao plaćanja karticama za 70 fintech klijenata, uključujući Revolut, Pockit, Soldo i Curve.

Railsbank, konkurentski pružatelj bankarske i platne infrastrukture, sada će preuzeti preostalu imovinu WCS-a, uključujuci klijente i brojne zaposlenike. Londonska Railsbank potvrdila je da je dala rok WCS-u, koji bi trebalo da bude finaliziran u novembru, ali je odbila da potvrdi iznos transakcije.

Osnovan 2016. godine, Railsbank se sada pridružuje grupi od oko 140 potencijalnih kupaca za koje se navodi da su vodili pregovore o kupovini različitih odjela Wirecarda. “Veliki broj investitora iz cijelog svijeta su zainteresovani za preuzimanje ove poslovne divizije”, izjavio je Michael Jaffé, upravnik za insolventnost .

U 2018, WCS je prijavila 2,5 miliona funti profita prije oporezivanja, ali je bila primorana da pokrije veliki dio troškova matične firme. U junu, nakon nesolventnosti matične kompanije, podružnica je pala u nemar kada ju je i nakratko suspendovao britanski regulator FCA.

Postojeći fintech klijenti također su bili prinuđeni da prestanu sa radom, istovremeno zamrzavajući stotine hiljada korisničkih računa na nekoliko dana. Nekoliko fintech klijenata je prešlo na druge izdavatelje plaćanja, ostavljajući WCS sa smanjenom bazom klijenata za koje je pružao izdavanje kartica, dopune računa i druge usluge e-novca.

Ako se ovaj dogovor realizuje, Railsbank će postati jedan od najvećih pružatelja bankarskih usluga u Evropi.


Source: Sifted

FinConf News

Financial Services News