Najveće FinTech startup destinacije i gradovi u svijetu

FinTech ima ogroman uticaj na naš svakodnevni život. FinTech je industrija koja koristi najnoviji tehnološki napredak za obavljanje finansijskih usluga. Sa inovacijama kao što su mobilni platni sistemi, aplikacije za trgovanje dionicama, sistemi upravljanja imovinom i kripto valutama, FinTech je transformisao potrošačke finansije uključujuci i B2B transakcije.

FinTech predstavlja jednu od najbrže-rastućih područja globalnog poslovanja, a novi proizvodi i usluge neprestano se uvode na tržište. Dok se tradicionalne finansijske institucije bore da ostanu u korak sa promjenama u tehnološkom napretku, FinTech kompanije napreduju sve više i više.

SAD je globalna prijestolnica FinTech-a sa 1.491 startup kompanija i 58,8 milijardi dolara ulaganja u ovu industriju. Na drugom mjestu se nalazi Velika Britanija sa 482 registrovanih startup kompanija i 18,7 milijardi dolara finansiranja, što je čini vodećom u Evropi. Sa samo 166 startup kompanija, FinTech industrija u Kini je privukla oko 42 milijarde dolara investicija, što je stavlja na drugo mjesto nakon SAD-a. Tri najveća FinTech startup-a na svijetu: Ant Financial, JD Digits i Du Xiaoman Finance, se nalaze u Kini.

Koje su vodeće FinTech destinacije u svijetu ?

FinTech je zaista globalna industrija, sa uspješnim startup kompanijama na svih šest kontinenata.

FinTech industrija od 58,8 milijardi dolara u SAD-u je daleko ispred ostatka svijeta. Lider na američkom FinTech tržištu, koje broji 1,491 startup kompanija je SoFi, specijalizovana za finansiranje studentskih kredita. SoFi je 2011 godine osnovala grupa studenata postdiplomskog studija Univerziteta Stanford i od tada je prikupila 2,5 milijardi dolara.

Iako Kina ima mnogo manje startup kompanija od SAD-a, one su vrlo uspješne kompanije u pogledu ulaganja. Samo 166 kompanija privuklo je 42 milijarde dolara. Tri najbolja svjetska FinTech startup-a zapravo se nalaze u Kini. Kompanija za mobilna i online plaćanja Ant Financial je neprikosnoveni lider u industriji, sa 22 milijarde dolara finansiranja privukao je više od polovine ukupnih ulaganja u FinTech industriji u zemlji.

Velika Britanija je treća najveća svjetska FinTech destinacija. Lider u industriji Greensill Capital, specijalizovan za finansiranje lanca snabdjevanja, od 19 milijardi ukupnog FinTech novca u državi, dobio je 2 milijarde dolara. Sa 482 registrovanih startup kompanija, London je najveći centar evropske FinTech industrije.

Četvrti najveći FinTech centar nalazi se u Indiji, sa 200 FinTech startup-ova i 12 milijardi dolara ulaganja. Startup mobilne trgovine One97 lider je indijske FinTech industrije, prikupivši 4 milijarde dolara što predstavlja trećinu ukupnog finansiranja zemlje. Na primjer, One97 je prikupio više sredstava od cijele Njemačke, koja je sa svojih 101 startup kompanija zajedno prikupila samo 3 milijarde dolara, od toga 783 miliona dolara samo kompanija za mobilno bankarstvo N26.

Koji gradovi imaju najrazvijeniju FinTech industriju ?

London je glavni grad FinTech industrije u svijetu. Greensill Capital se nalazi na vrhu od 411 startup kompanija nakon što je privukao 1,7 milijardi dolara finansiranja. Hipotekarne usluge Landbay i usluga finansiranja studenata Prodigy International također imaju sjedište u Londonu i prikupili su 1,6 milijardi dolara i 1,3 milijarde dolara finansiranja, respektivno.

Na drugom mjestu, sa 315 startup kompanija se nalazi New York, najveći centar u SAD-u, i sjedište kompanije Virtu Financial koji je prikupio 750 miliona dolara.

Stručnjaci za usluge finansiranja i studentske kredite, SoFi su smješteni u trećem najvećem gradu za FinTech u svijetu, San Francisco-u, gdje trenutno postoji oko 250 FinTech startup kompanija.

Četvrti najveći centar FinTech-a je Singapore. Od 129 FinTech startup-a, Singlife je prikupio 173 miliona dolara.

Peking je peti najveći svjetski centar sa 67 startup kompanija. Od toga, AI JD Digits je prikupio oko 5 milijardi dolara sredstava.

Budućnost FinTech industrije

FinTech je već odavno promijenio oblik finansijskih usluga, a čini se da će se transformacija plaćanja, budžetiranja, investiranja i portfeljskih usluga vjerovatno nastaviti.

Kao i svaka uspješna industrija, postoje međunarodni poslovni i finansijski centri gdje će se FinTech startupi dalje razvijati, ali širenje uspješnih poduhvata u uslugama finansijskih tehnologija na mapi pokazuje da se inovacije u digitalnim i finansijskim uslugama i tehnologiji mogu dogoditi bilo gdje. Bez obzira na kojem se mjestu nalaze, njihov uticaj može biti globalan i transformativan.


FinConf News

Financial Services News