Ahold Delhaize i ING Bank pokreću vlastiti platni sistem

ING i lanac supermarketa Ahold Delhaize osmislili su novi način plaćanja koji bi trebao naplatu i plaćanje putem Interneta učiniti sigurnijim.

Za sada je ovo moguće samo u Holandiji, iako ING Belgija razmišlja o pokretanju istog sistema. Sistem se oslanja na redovne kupce koji ne žele dijeliti lične podatke prilikom plaćanja.

Novi način plaćanja funkcioniše pomoću ‘tokena’, jedinstvenog digitalnog broja koji je povezan s klijentovom kreditnom ili platnom karticom. ING će Ahold Delhaize-u pružiti ID brojeve klijenta, ali ostali lični podaci poput broja kartice i broja računa neće biti otkriveni. Token će biti povezan sa platnom ili kreditnom karticom samo kada se izvrši plaćanje, bilo putem interneta ili u trgovini.

Ovakav način rada smanjuje mogućnost krađe podataka budući da će online kao i fizička trgovina imati samo podatke o tokenu, bez podataka o karticama i drugim ličnim podacima kupaca.

Tehnologija se već koristi za mobilno beskontaktno plaćanje putem Google Pay-a ili Apple Pay-a i za plaćanje pametnim satom, prstenom ili narukvicom. Ali ING i Ahold Delhaize sada to žele omogućiti u većoj mjeri u svojim trgovinama, kako fizički, tako i online.

ING i Ahold Delhaize rade na ovom projektu zajedno sa Mastercard-om, koji je ranije potpisao ugovor sa Amazon-om koji također za e-trgovinu koristi tokene Mastercard-a širom svijeta.


FinConf News

Financial Services News