Japanski način: ručni i džepni računar osamdesetih – SEIKO UC-2000 (1984)

Ako smatrate da je vaš novi smartwatch futuristička tehnologija, pogledajte ovaj čudan predmet koji datira iz dalekih osamdesetih UC-2000, računar/ručni sat koji je 1984. godine predstavila japanska tehnološka kompanija Seiko.

Prvi Seiko “wearable” računar

Osnovni predmet (sat) bio je više programirajući kalkulator koji je postajao pravi PC kada je bio spojen sa UC-2200 dock stanicom. Bio je to prilično nekonvencionalan uređaj – opremljen malim termalnim štampačem, tastaturom, 4 KB RAM-om i 26 KB ROM-om koji je uključivao softver Microsoft Basic, japansko-engleski prevodilac i neke igre.

Mada prilično ograničen u svojim funkcijama sat je mogao biti programiran i pretvoren u prenosni računar,.Priključna stanica se takođe mogla povezati sa radnim računarom radi razmjene podataka.

Seiko UC-2000 bio je opremljen jednobojnim LCD ekranom od 50 × 28 piksela. Računarom se upravljalo preko četiri velike tipke, od kojih su dvije korištene za igranje osnovnih video igara koje su se pokretale na uređaju.

Tokom 80-ih, Seiko (i njegova podružnica Epson) izdali su poboljšanu verziju sata, od kojih bi se neke mogle direktno povezati s različitim uređajima (uključujući Apple II, Commodore 64 i IBM PC) putem kabla RS232 čime je smanjena potreba priključne stanice. Model iz 1985. Godine – Epson RC-20, je čak bio opremljen ekranom osjetljivim na dodir i na prvi pogled djeluje nevjerojatno slično modernom pametnom satu.

Zapravo, dok su se u istom periodu američke i evropske visokotehnološke kompanije zanimale za širenje računske snage i grafičkog korisničkog interface-a osobnih računara, u japanu su se fokusirali na proizvodnju minijaturnih i laganih iako manje sposobnih uređaja.

Svi takvi japanski ultra-mikro-računari, uključujući Seiko UC-2000/2200, dijelili su sličan hardware, koji je uključivao CMOS verzije za uštedu energije popularnih CPU-a poput Zilog Z-80 i Intel 8086, mikroprocesore poput Hitachi SC61860, tačkasti matrični LCD displej i internu ROM memoriju, eksterni kasetofonski memorijski uređaji kako bi se proširio vrlo ograničeni prostor koji pružaju unutrašnji ROM čipovi koji obično nisu prelazili nekoliko KB.

Gotovo svi džepni računari bili su opremljeni jednom od mnogih verzija BASIC-a dostupnih u to vrijeme, pri čemu su neki od njih mogli pokrenuti i moćnije programske jezike kao što su Assembly, pa čak i C.

Ipak, nijedan od njih nikada nije postigao uspjeh koji je kompanija očekivala, a slavno doba japanskih ručnih računara prerano je završilo u drugoj polovici osamdesetih.

FinConf News

Financial Services News