300.000 pčela na krovu LHV banke

Od ovog proljeća skoro 300.000 pčela živi na 7. spratu krova zgrade LHV-a, i kao produktivni radnici već su osigurali svoj prvi prinos meda.

Slično kao i nekoliko vodećih svjetskih banaka, LHV je također usvojio jasan cilj borbe protiv klimatskih promjena. Iako je uvođenje pčela simboličan korak u zelenom akcionom planu LHV-a, pčele također igraju vrlo važnu ulogu u urbanom okruženju.

„Pčele u gradskom krajoliku zapravo i nisu tako neobične. Možete ih pronaći, na krovovima zgrade Londonske berze i katedrale Notre Dame, u Parizu, u vrtu ruža Kadriorg i sada, na krovu zgrade banke LHV. Gradsko pčelarstvo pomaže u održavanju biološke raznolikosti i u urbanim područjima “, rekao je Marko Kiisa, pčelar hobist I šef korporativnog finansiranja u LHV-u.

Urbano okruženje je povoljno za pčele. Na primjer, pčele na LHV moraju letjeti samo 300 metara do Tammsaare parka, 400 metara do Policijskog parka, 600 metara do Kanut vrta, 1,5 kilometara do parka Kadriorg, te 2,4 kilometra do šume jezera Ülemiste.

Prvi med izvađen je iz košnica LHV-a prošlog petka, nakon što je sakupljeno više od 100 kg meda. Ukupno, očekuje se da će gotovo 300 kg čistog, zdravog i ukusnog gradskog meda biti rod za ovo ljeto.

Sve je važnije da kompanije pronalaze različite načine na koje će privući pažnju i riješiti probleme zaštite okoliša. „Glavni grad ima novu boju, a to je zelena. Upravo ove godine predstavili smo naš zeleni akcioni plan, koji će sve naše aktivnosti učiniti ekološki prihvatljivijim; nudimo zeleni izbor za naše klijente i želimo da naše kancelarije postanu klima neutralna. Pčele na krovu naše poslovne zgrade savršene su za prenošenje ove poruke – važno je da je to samo simbolični dio našeg širokog akcionog plana “, dodao je Kiisa.

U proljeće je LHV na tržište donio zeleni penzioni fond, stambeni zajam, lizing i otkup zakupa. Također su izmjerili i preslikali svoj otisak CO2. U roku od dvije godine LHV želi svoje kancelarije učiniti klimatskim neutralnima i tako pridonijeti cilju Republike Estonije da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine.

FinConf News

Financial Services News