Skoro svaki peti građanin Bosne i Hercegovine plaća turističke aranžmane putem interneta

Gotovo svaki peti građanin Bosne i Hercegovine rezerviše i plaća putne aranžmane putem interneta. U Crnoj Gori je identičan procenat dok u Srbiji to čini skoro svaki šesti, a lider u regionu po ovom pitanju je Albanija, gdje čak 45 posto korisnika kartica vrši online plaćanje turističkih aranžmana. Dobre rezultate bilježi i Sjeverna Makedonija, gdje 38 posto putnika plaća smještaj i druge turističke usluge online. To pokazuju podaci Visa regionalnog istraživanja, koje je sprovedeno u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću.“

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, u prva tri mjeseca ove godine, pandemija virusa COVID-19 izazvala je pad dolazaka stranih turista na globalnom nivou za 22 posto, a ova kriza mogla bi da dovede do godišnjeg pada između 60 i 80 procenata u poređenju sa brojkama iz 2019. U Bosni i Hercegovini je u aprilu ostvareno 760 turističkih dolazaka, što je pad od 99,37 posto u odnosu na isti period prošle godine, a pad broja noćenja je takođe značajan i iznosi 97,98 posto. Situacija u Crnoj Gori veoma je ozbiljna, budući da 90 posto turista dolazi iz inostranstva. Kada je riječ o Srbiji, broj noćenja domaćih turista tokom maja smanjen je za 76,4 posto, dok je broj noćenja stranih turista manji za 94,4 posto, u odnosu na isti period prijethodne godine, pokazuju informacije Republičkog zavoda za statistiku. U Sjevernoj Makedoniji je takođe došlo do pada broja turista – njih je u maju ove godine bilo za 99,2 posto manje nego u istom mjesecu 2019.

Koliko je turizam važan za globalno tržište, jasno pokazuje podatak da su strani turisti širom svijeta prije dvije godine ostvarili više od milijardu boravaka i uz to potrošili hiljadu milijardi dolara u inostranstvu, rezultati su istraživanja kompanije Visa. Ova situacija utiče i na turizam u svim zemljama regiona.

Turistički sektor ozbiljno je pogođen pandemijom – značajan broj malih agencija morale su da obustave svoje poslovanje, dok se čak i veće kompanije bore za opstanak. Sada je više nego ikada prije važno da pronađu način koji će im omogućiti da svoje usluge pružaju bezbjedno. Dok se oporavljaju od krize, susreću se sa digitalnom transformacijom koja jeste izazovna, ali pruža sigurnost zaposlenima u turističkom sektoru i putnicima. Iako ove godine u pasošima neće biti pečata, turisti su počeli da istražuju ljepote svoje zemlje, pa se očekuje da će lokalni turizam da procvjeta tokom ljeta.

Kako bi obezbjedila podršku razvoju lokalnog turizma u Bosni i Hercegovini, kompanija Visa, zajedno sa lokalnim timom iz Sarajeva, pokrenula je kampanju „Odmori u BIH“. Sadržaj odmoriubih.ba platforme čine ponude iz četiri različite kategorije: paketi, aktivnosti, ture i transferi, kao i atraktivni, afirmativni tekstovi o destinacijama širom zemlje. U narednom periodu, svi korisnici Visa kartica imaće priliku da izaberu smještaj i turističke ponude, uz popust od 10 posto prilikom online rezervacija putem platforme.

„Cilj inicijative „Odmori u BiH“  je promocija lokalnih destinacija i podrška turističkom sektoru koji je snažno pogođen pandemijom. Turizam je jedna od najvažnijih privrednih grana koja zapošljava veliki broj radnika i omogućava poslovanje brojnih preduzeća. Za lokalne turističke agencije posebno je važno da što prije izvrše digitalizaciju i turistima obezbjede sigurna bezgotovinska plaćanja. Visa ima dugogodišnje iskustvo u podršci malih preduzeća koja su temelj svake privrede, a ubrzani prelazak na digitalna plaćanja čini naše poslovanje, ali i misiju važnijim nego ikada ranije“, rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu.

Tokom pandemije, ponašanje potrošača širom svijeta značajno se promjenilo, a veliki broj njih prešao je na internet kupovinu, jer predstavlja sigurniji i jednostavniji vid nabavke proizvoda. Oko 86 posto kupaca u Centralnoj Evropi, Bliskom Istoku i Africi povećalo je sklonost ka digitalnim plaćanjima u odnosu na period prije pandemije. Procjene su da će se ove navike održati i nakon što pandemija utihne i da će kupci nastaviti da preferiraju digitalna plaćanja u odnosu na gotovinu.

Oko 56 posto građana Bosne i Hercegovine kupuje putem interneta. Od toga, 32 posto nabavlja robu i usluge online jer smatra da je to sigurniji način plaćanja tokom pandemije. Kao glavne razloge za internet kupovinu potrošači ističu uštedu vremena i novca, sigurnost, brzinu, praktičnost i veliki izbor, zaključci su regionalnog Visa istraživanja.

VISA International

Digital Payments